Schrijven kunnen we allemaal. Het is het eerste dat je leert op school. Of was het nu “…het eerste wat je leert op school”? Kijk, daar gaan we al. Met een spellingsprogramma op een computer denkt iedereen foutloos te kunnen schrijven, maar gelukkig heeft zo’n spellingsprogramma geen oren. Voor een musicus mag het vinden van de juiste toon een fluitje van een cent zijn, een tekstschrijver moet daar wat meer voor doen. Een goed geschreven tekst is meer dan een verzameling correct geschreven woorden. Goede tekst werkt.

Ik zie het schrijven van teksten als een vorm van kunst. Zoals een componist zijn noten opschrijft, zo componeer ik mijn teksten. Net als de meeste componisten heb ook ik mijn specialiteit. Ik componeer recreatie. Voor een toeristisch tijdschrift, voor een provinciaal verkeersbureau, of voor een touroperator. Maar net zo gemakkelijk informeer ik fabrikanten van ovens over de trends die hen te wachten staan, omschrijf ik een nieuwe serie treinen bij NS, of laat ik connaisseur Johannes van Dam (†2013) het begrip ‘smaak’ uitleggen. Een beetje componist kan zowel een nocturne als een sonate schrijven.

Componeren gaat mij beter af dan uitvoeren - een echt goede pianist zal ik wel nooit worden. Maar in mijn teksten zit altijd de juiste toon. En gelukkig kan daar geen spellingsprogramma bij, anders zou iederéén kunnen componeren. Schrijven moet natuurlijk wel een kunst blijven.